Prevenirea roirii naturale ,

În timpurile străvechi apicultura practicată în acele timpuri  presupunea producția de roiuri și ceară, mai puțin de miere, mierea fiind un produs secundar. Astăzi baza o constituie mierea și o familie roitoare nu este tocmai ce ne-am dorii. Cum preîntampinăm roirea?
Dacă se analizează pe rând condițiile care fac ca o familie să roiască se pot găsi și măsuri adecvate preântâmpinării roiri.
1.Schimbarea mătcilor ce au depășit vârsta de doi ani.
2.Asigurarea unui spațiu suficient de depozitare a nectarului pe timpul culesurilor  proportional cu marimea familiei de albine si amploarea culesului.
3.Reducerea numărului de albine doici prin scoaterea de rame cu puiet capacit si albină tânără, (măsură valabilă cu precadere la stupii orizontali unde spațiul de depozitare este limitat).
4.Se va acorda o atenție deosebită familiilor cu mătci cu prolificitate foarte mare.

Mai trebuie spus că și modul de așezare a stupilor pe vatră sau pavilion poate amplifica sau reduce fenomenul de roire. Astfel dacă pe un pavilion cu stupii așezați pe mai multe rânduri, pe rândul de sus se așează stupii cei mai buni, iar pe randul de jos stupii de putere mică, știut fiind faptul că cei de sus se vor depopula constant în favoarea celor de jos făcând roirea mai greu de realizat.
La asezarea lor pe vatră, se va ține cont de puterea stupilor și direcția culesului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu